Vippi

Vippi on sana, jonka virallisempi nimi on laina. Vippiä voi saada monella eri tavalla. Epävirallisesti sitä voi saada suoraan toiselta ihmiseltä. Yleensä se on joku, jonka tuntee hyvin. Harva meistä antaa ventovieraille rahaa lainaan. Mutta ei sekään ole mikään mahdottomuus. Kun antaa toiselle lainaa, auttaa sillä paljon lainansaajaa. Varsinkin pienen lainan voi antaa vieraallekin, jos haluaa tehdä hyvän teon. Se ei ole varmaa, että jos vippaa kaverille tai tuntemattomalle, rahan saa joskus vielä takaisin. Jos sen lainaamista ei voi todistaa millään tavalla, sitä on aika vaikeaa periä takaisin jos sen lainannut henkilö ei aio sitä maksaa takaisin. Tällainen tilanne voi vaikka rikkoa hyviä ystävyyssuhteita ja se on todella harmillista. Mutta onneksi vippejä myönnetään myös monien virallisten tahojen kautta. Silloin ei tarvitse ajautua kenenkään kanssa riitaan. Monelle tulee varmasti mieleen pankit, joista saa lainaa. Nekin voivat myös pikaisia vippejä, mutta sellaisia saa monesta muustakin paikasta ja erilaisilla ehdoilla.
ege
ege
Lainamäärät
300 - 2000€
Takaisinmaksuaika
1 - 12kk
Korko
20%
Ikäraja
20v
credigo
credigo
Lainamäärät
300 - 2000€
Takaisinmaksuaika
1 - 12kk
Korko
20%
Ikäraja
20v
vivus
vivus
Lainamäärät
300 - 2000€
Takaisinmaksuaika
1 - 12kk
Korko
20%
Ikäraja
20v
ferratum
ferratum
Lainamäärät
1 - 2000€
Takaisinmaksuaika
3 - 54kk
Korko
21.94%
Ikäraja
21v
limiitti
limiitti
Lainamäärät
100 - 2000€
Takaisinmaksuaika
1 - 36kk
Korko
29.6%
Ikäraja
18v
credit24
credit24
Lainamäärät
50 - 4000€
Takaisinmaksuaika
3 - 36kk
Korko
29.97%
Ikäraja
19v
banknorwegian
banknorwegian
Lainamäärät
50 - 4000€
Takaisinmaksuaika
3 - 36kk
Korko
29.97%
Ikäraja
23v
bluefinance
blue finance
Lainamäärät
100 - 5000€
Takaisinmaksuaika
1 - 44kk
Korko
30.6%
Ikäraja
20v

Vippi

Kun tarvitsee vippiä, kannattaa ensin katsella missä kaikkialla sellainen on tarjolla. Lainaa saa nykyään niin monella eri tavalla, että osa niistä on kehitelty juuri tietynlaisia lainatarpeita varten. Jos ottaa vipin väärästä paikasta, voi siinä menettää paljonkin. Siksi pitää miettiä ennen vipinottamista, että minkä verran sitä tarvitsee, kuinka kauan arvioi että sen takaisinmaksuun menee ja mihin sitä oikein tarvitsee. Tässä vaiheessa pitää olla varma, että lainan voi maksaa takaisin. Pitää olla töissä tai tulossa jollakin tavalla sitä rahaa, jolla lainaa maksaa takaisin. Monessa paikassa pitää olla myös vanhempi kuin 18 vuotias, jotta sieltä saa lainan. Se voi olla jopa monta vuotta yli kahdenkymmenen. Jos kaikki nämä asiat ovat kunnossa, pitää vielä huomioida että vipin saavat Suomessa vain Suomen kansalaiset ja heillä pitää olla suomalainen pankkitili.

Vaikka vaatimuksia vippejä varten on jonkin verran, lainan voi saada nopeasti ja ilman vakuuksia. Sellaisia lainoja kutsutaan yleisesti pikavipeiksi. Myös muita termejä tälle pikaiselle ja ilman vakuuksia saatavalle lainamuodolle voivat olla pikalaina, pienlaina sekä moni muu. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tästä lainasta on ollut monelle paljon apua.

Tänä päivänä monessa lainapalvelussa tulee heti esille nimitys joustolaina. Se ei tarkoita ihan samaa kuin pikavippi. Se on aika samankaltainen, mutta siitä löytyy eroja yhden tärkeän syyn takia. Nimittäin vuonna 2013 Suomeen tuli uusi laki, jonka mukaan pienissä alle 2000 euron lainoissa ei saanut olla yli 51 % vuotuista korkoa. Se on monille pikavippejä myöntäville lainapalveluille melkoinen shokki. Pieniä lainoja ei silloin ollut kannattavaa enää myöntää. Siksi moni meinasi lopettaa toimintansa ja moni ehti sen varmasti tekemäänkin. Tilanteeseen keksittiin kuitenkin hyvä ratkaisu eli uusi vippi nimeltään joustoluotto. Tätä lainaa voidaan kutsua myös monella eri nimellä, joita ovat esimeriksi luottotili ja tililuotto. Kun lainan esimuoto oli pikavippi, voisi yksi hyvä termi sille olla myös joustovippi. Se voi kuitenkin sekoittaa monen käsityksen näistä kahdesta vähän erilaisesta lainasta. Joustoluotto pelasti monen lainapalvelun, jolloin ne pystyivät taas jatkamaan toimintaansa.

Yksi vähitellen Suomessa yleistyvä lainamuoto on nimeltään vertaislaina. Sen periaate on sama kuin se, että vipataan rahaa kaverille tai vaikka jollekin tuntemattomalle. Tämä vertaislaina ei tarkoita sitä, vaan tässä on kyse siitä että mukana on välissä ihan virallinen lainapalvelu. Tässä yksityinen henkilö voi sijoittaa omaa rahaansa, jota sitten yksityinen henkilö voi lainata. Kun välissä monista tärkeistä asioista on huolehtimassa virallinen taho, kaikki toimii niin kuin pitää. Lainaaja voi joissakin paikoissa olla myös yritys. Vertaislainassa on paljon etuja, joita ei muissa lainoissa välttämättä ole. Tätäkin lainaa voisi kutsua myös nimellä vertaisvippi. Se sopisi hyvin tällaisen lainan nimeksi, jossa yksityinen vippaa yksityiselle.

Vippi tulee apuun monessa eri asiassa. Sellaista voidaan tarvita ihan pienen määrän takia vaikkapa uuden matkapuhelimen ostoon. Mutta sellaisesta saa apua monessa eri elämäntilanteessa. Se voi antaa mahdollisuuden reissaajalle. Kun on autonoston aika, kannattaa miettiä millainen vippi olisi silloin apuna hankinnassa. Lainaa voi tarvita myös remonttia varten tai vieläkin suurempia hankintoja varten. Se voi olla jopa asunto. Aina kun mielessä on jokin asia, johon omat sen hetkiset rahat tai säästöt eivät riitä, voi vippi tuoda siihen avun. Onneksi niitäkin on niin monenlaisia, että jokainen löytää niistä juuri sen itselle ja omaan tarpeeseen parhaimman.

Pikavippi on nopea lainamuoto

Pikavippi kertoo jo sanana paljon siitä, että mistä siinä on kyse. Se on laina, jonka saa nopeasti. Sen saa myös ilman vakuuksia. Pikavippi tarkoitti ennen aika monen suuruisia lainoja. Nyt jos tällä tavalla saa lainaa, joka on vähintään 2000 euron arvoinen, on kyse joustoluotosta eikä enää pikavipistä. Sitä saa toki itse vielä kutsua pikavipiksi, mutta lain mukaan nimen pitää olla toinen. Pikavipin voi saada todella nopeasti, kun sitä tarvitsee. Määrä voi olla joissakin lainapalveluissa minimissään jopa muutama kymmenen euroa. Kun puhutaan pikavipistä ja joustoluotosta, on näiden kahden lainan eroa joskus vähän vaikeaa huomata. Pikavipin nimellä on kutsuttu kuitenkin jo monta vuotta aika pientä lainaa.

Kun tarvitsee pikavippiä, ei sitä kannata välttämättä ottaa siitä ensimmäisestä paikasta, joka tulee eteen. Koska sellaista tarjotaan niin monessa paikassa, voi sen saada monilla eri ehdoilla. Siksi kannattaa ensin vertailla ainakin muutamaa lainapalvelua. Vipin voi saada joissakin paikoissa jopa ilman korkoja. Sellaisia etuja myönnetään monissa lainapalveluissa uusille lainaajille. Sen voi saada esimerkiksi ensimmäiseen eräpäivään asti täysin ilman kuluja. Jos tarkoitus on maksaa vippi takaisin jo ensimmäisenä eräpäivänä ja se myös onnistuu lainapalvelun ehtojen mukaan niin nopeasti, sellainen palvelu on se tietysti se oikea valinta. Jos ei ole ihan varma, että kykenee maksamaan vippiä niin nopeasti, kannattaa selvittää mitä kuluja vipin päälle siinä tilanteessa tulee.

Pikavippiä ei saa kaikki halukkaat, vaikka siitä on monella kuva että sen saavat kaikki. Ainakin ikä on joskus esteenä. Jos ei ole lainapalvelun vaatiman iän ylittänyt, ei saa pikavippiä tai muutakaan heidän myöntämäänsä lainaa. Tässä varmasti suojellaan nuoria, jotka voisivat ottaa ajattelemattomuuttaan lainan, jota eivät kykenisi maksamaan. On hyvä, että moni lainapalvelu vaatii kunnon ikärajaa lainanottajille. Se voi olla jopa useamman vuoden enemmän kuin täysi-ikäisyys. Jos on juuri siinä iässä, että ei välttämättä yllä monien lainapalveluiden ikärajaa, kannattaa etsiä ne joissa yltää ja vertailla ainakin niitä keskenään.

Aina kun miettii jonkinlainen vipin ottamista, pitää olla varma että sen voi myös maksaa takaisin. Vaikka pikavippi on nykyään yleensä vain pieni määrä lainaa, pitää sekin maksaa takaisin. Jos on jo aiemmin ollut maksuvaikeuksia, ei niitä kannata ottaa lisää vain siksi että siirtää ongelmia eteenpäin. Moni lainapalvelu ei esimerkiksi myönnä vippiä, jos luottotiedoissa on merkintä. Joissakin lainapalveluissa sitä ei jokaisessa lainassa vaadita. Silloin sellaista voi ajatella, jos luottotietojen maksuhäiriömerkinnän on saanut jo kauan aika sitten ja nyt raha-asiat ovat oikeasti jo kunnossa. Pikavippi vaatii vielä sen, että Suomessa sen saaja on Suomen kansalainen. Sen päälle pitää vielä olla suomalainen pankkitili. Kun nämä kaikki mainitut asiat ovat kunnossa, ei mikään ole enää este pikavipille. Kun sellaisen ottaa, sille on varmasti suuri tarve. Sitä ei kannata ottaa ihan huvin vuoksi. Vaikka tällä lainalla on niin leikkisä nimi, se on kuitenkin ihan oikea laina oikeine ehtoineen.

Joustolaina on kehitelty pikavipistä

Joustolaina ei tarkoita ihan samaa kuin pikavippi, mutta siinä on mukana paljon pikavipin hyviä puolia. Tämä vipin muoto pelasti monta lainapalvelua, kun vuonna 2013 Suomeen tuli uusi laki. Sen mukaan ei alle 2000 euron pikavipeissä saanut olla kuin korkeintaan 51 % mukainen vuotuinen korko. Sellainen ei olisi ollut niille kannattava laina, joten moni mietti sillä hetkellä toimintansa lopettamista. Sitten keksittiin, että voidaan tarjota vähän erilaista lainaa kuin pelkkä pikavippi. Se pelasti monta lainapalvelua. Tämä tarkoittaa uutta lainamuotoa nimeltään joustolaina. Sitä voidaan kutsua monella muullakin nimellä, mutta joustolaina on se yleisin. Muita ovat esimerkiksi tililuotto ja luottotili. Nekin kertovat paljon siitä, että millainen tämä laina on. Joustovippi voisi sekin olla hyvä termi, mutta tätä ei kannata sekoittaa pikavippiin. Se ei ole ihan samanlainen laina.

Joustolaina on vähintään 2000 euron verran. Siksi sillä saatiin kierrettyä vuoden 2013 uusi laki ja sen määräämät asiat alle 2000 euron lainalle. Jos saa pikaista lainaa ilman vakuuksia ja sitä saa ainakin vähintään 2000 euron edestä, on lainan nimi silloin joustolaina. Jos sitä saa sitä vähemmän, on laina silloin pikavippi. Joustolainaa voi nostaa monessa erässä. Silloin siitä nostaa vähän niin kuin pieniä pikavippejä, joista tulee yhteensä joustolainan verran. Korkoa ei mene kuin siitä määrästä minkä on joustoluotosta siihen mennessä nostanut. Siksi siinä on ihan samat edut kuin siinä, että nostaisi monta pikavippiä peräkkäin.

Jos on uusi jäsen jossakin lainapalvelussa, voi saada uuden jäsenen etuja liittyen joustolainaan. Sellainen on monessa paikassa se, että saa ensimmäisen kuukauden ilman korkoja ja jopa ilman mitään kuluja. Se tarkoittaa yleensä kolmeakymmentä päivää. Jossakin voi saada korotonta aikaa jopa 60 päiväksi. Jos joustolainan voi ja saa maksaa heti tämän korottoman ajan jälkeen, se on todella halpa laina. Mutta monikaan ei varmasti pysty 2000 tai sen yli meneviä määriä maksamaan niin lyhyessä ajassa. Joustolaina on parhaimmillaan silloin, kun tietää tarvitsevansa pieniä vippejä muutaman peräkkäin. Silloin nostaminen on helppoa ja nopeaa, kun jo koko määrästä on tehty sopimus. Ei tarvitse joka kerralla tehdä uutta sopimusta vipistä.

Joustolaina on yksi todella hyvä muoto vipistä. Se auttaa monissa eri tilanteissa, joissa tarvitsee rahaa lainaan. On hyvä, että sen avulla moni lainapalvelu pystyi jatkamaan toimintaansa. Kun tarvitsee joustolainaa, pitää sitä varten olla samat asiat kunnossa kuin pikavipinkin kohdalla. Sitä myönnetään samojen ikärajojen mukaan, Suomen kansalaisille ja heille joilla on vielä näiden päälle suomalainen pankkitili. Joustolainaan voi saada melko pitkänkin maksuajan. Ainakin voi saada pidemmän kuin pikavippeihin. Se johtuu tietysti siitä, että joustoluotto on suurempi laina kuin pikavippi. Koska joustoluotto voi olla jopa kymmeniä tuhansia euroja, pitää takaisinmaksuille saada myös pitkä aika.

Vertaislaina on lainaa yksityiseltä yksityiselle

Vertaislainalla tarkoitetaan yksikertaisimmillaan sitä, että yksityinen henkilö lainaa omaa rahaansa yksityiselle henkilölle. Se tästä vipin muodosta se vanhin, mutta ei ehkä se toimivin. Jos lainaa toiselle suoraan omia varojaan, ei ole takuita siitä että sen saa joskus takaisin. Se voi siksi jopa tuhota kaverisuhteita. Jos kaveri ei pysty tai halua maksaa lainaamansa rahaa takaisin, ei se varmasti ainakaan paranna lainaajan ja hänen välistä suhdetta. Kun lainaa suoraan toiselle, ei silloin varmasti voi sopia siitä että sen päälle tulisi korkoja. Toki sellaisen voi sopia, mutta voisiko esimeriksi kaveriltaan pyytää lainaamansa satasen päälle vaikka 20 euroa lisää? Se ei olisi hyvien tapojen mukaista. Kun lainaa suoraan jollekin rahaa, sen tekee varmasti vain siksi että haluaa auttaa ja hyväntahtoinen ihminen.

Vertaislainalla voidaan tarkoittaa myös sellaista vippiä toiselle ihmiselle, että sen välissä on mukana virallinen taho. Silloin lainaaja hyötyy lainaamastaan rahasta paljon enemmän, kuin että on saanut siitä hyvän mielen. Silti tällainen virallisempi vertaislaina voi tuoda hyvän mielen, koska siitä saa silloinkin joku toinen avun. Siitä voi saada montakin lainaajaa avun rahantarpeeseen.

Tässä lainan muodossa hyötyvät sekä lainaaja että hän joka sitä rahaa lainaa. Se voi kuulostaa epätodelliselta, mutta tässä lainassa todellakin hyötyvät kaikki. Monissa vertaislainaan liittyvissä palveluissa lainaaja voi jopa itse määritellä koron lainalle. Se tarkoittaa sitä, että lainaa voi saada tällä tavalla halvemmalla kuin monilla muilla keinoilla. Vaikka jo siitä, että saa lainaa, on monessa tilanteessa hyötyä, voi tämä laina on parempi kuin moni muu.

Lainanantaja hyötyy tässä vieläkin enemmän, vaikka lainaajan korkoon liittyvä etuoikeus voi kuulostaa siltä, että lainaaja ei tässä lainmuodossa hyödy. Mutta myös lainanantaja voi määritellä eri ehtoja lainalle. Sen mukaan hän saa lainan päälle tuottoa. Jos ei halua ottaa lainan kanssa suurta riskiä, ei tuottoa tule kuin vähän. Jos taas uskaltaa ottaa suuremman riskin, on myös tuotto mahdollisesti sen mukainen. Sekin vaikuttaa tuottoon, että kuinka kauan antaa aikaa lainan takaisinmaksuun. Laina tuotto on silloinkin sitä suurempi, mitä kauemmin sen maksua voi odottaa.

Lainaaja ja lainanantaja voivat vertailla erilaisten ehtojen mukaan, että millainen lainasta niiden mukaan tulisi. Lainaaja voi esimerkiksi kokeilla siinä, että mitä jos hän lainaisi 5000 euroa. Jos valitsee tälle summalle pienimmän riskin ja vähiten maksuaikaa, voi silti saada sen päälle tuottoa muutaman satasen. Mutta jos valitsee suurimmalla riskillä ja pisimmällä ajalla, on sen tuotto todennäköisesti todella paljon enemmän kuin kevyempi vaihtoehto. Sijoittajan kannattaa myös selvitellä, että millaisia tuottoja muut ovat saaneet. Moni vertaislainapalvelu esittelee myös näitä tietoja. He kertovat myös suoraan, että miltä väliltä korkoja voi saada lainaamansa rahan päälle.

Joissakin vertaislainapalveluissa lainaajana voi olla myös yritys. Kun on kyse yritysten tarvitsemista lainoista, on kyse yleensä suuremmista määristä kuin yksityisten kohdalla. Silloin myös vertaislainaa saa enemmän kuin mitä yksityiset saavat. Se voi olla jopa miljoona euroa, mutta tietysti paljon vähemmänkin. Kyse voi olla vaikka vain 5000 eurosta. Yritys voi myös saada vertaislainaa ilman reaalivakuuksia. Tällä tavalla yritys saa nopeasti lainaa. Jos vaikka kyseessä on uusi yritys, tämä laina voi tulla silloin todella tarpeeseen eikä yrityksellä välttämättä ole paljon muita lainavaihtoehtoja. Tässä lainassa yritys saa myös kiinteän koron.

Yhteenvetona vippi

Vippi voi tarkoittaa montaa asiaa. Se on yksinkertaisimmillaan sitä, että kaveri vippaa kaverille rahaa lainaan. Sellaista on tapahtunut varmasti niin kauan rahan lainaamisen kohdalla, kun rahaa on käytetty. Se on tuonut myös paljon ongelmia. Jos lainaaja ei maksa lainaa takaisin, tulee siitä varmasti riitaa. Tässä voi mennä koko kaveruussuhde pilalle. Siksi seuraavan kerran kun miettii että lainaisiko kaverilta rahaa, kannattaa miettiä että pitäisikö sittenkin kokeilla jotain virallisempaa keinoa. Yksi sellainen on pikavippi, jota on tarjottu Suomessakin jo vuosia. Vaikka se on kokenut tänä aikana paljon muutoksia, pikavippi nimelläkin tarjotaan vielä lainoja. Tänä päivänä kyse on kuitenkin todella pienestä lainasta eli alle 2000 euron lainasta.

Pikavippi on saanut rinnalleen toisen lainan, jota kutsutaan nimellä joustoluotto. Kuten pikavipillä, on tälläkin lainalla monta eri nimeä. Mutta kun tietää mitä näillä lainoilla tarkoitetaan, tunnistaa ne, oli nimitys mikä tahansa. Pikavippi ja joustolaina on helpointa selittää sillä, että miten ne eroavat toisistaan.

Pikavippiä sai ennen enemmänkin kuin 2000 eurolla. Vuoden 2013 laki muutti sen. Kun korko ei saanut enää olla alle 2000 euron lainoissa kuin tietyn suuruinen, pikavipin suurempi määrä koki muutoksen. Tässä vaiheessa syntyi joustoluotto. Se eroaa pikavipistä sillä, että se on vähintään 2000 euroa. Se jatkaa siitä, mihin pikavippi loppuu. Pikavippi on tänä päivänä laina, joka on pieni ja joka maksetaan aika nopeasti takaisin. Se onkin helppoa, koska pienen määrän maksaa yleensä aika helposti takaisin. Joustoluotossakin nostetaan yleensä pieniä määriä kerralla. Mutta sopimus tehdään vähintään 2000 euron lainasta.

Tällä tavalla ei tarvitse maksaa korkoa kuin siitä määrästä jonka on jo tarvinnut lainaan. Mutta moni lainapalvelu voi ottaa nostoista palvelumaksua. Nämä asiat kannattaa selvittää tarkoin ennen kuin valitsee paikan, josta lainan ottaa. Monissa paikoissa uudet jäsenet voivat saada ensimmäisen kuukauden jopa ilman korkoja ja muita kuluja. Aina kun tarvitsee lainaa, pitää selvittää omien suunnitelmien mukaan sopivin lainapalvelu ja lainan muoto.

Yksi keino on myös ottaa vertaislaina. Se ei tarkoita sekään tätä alkukantaista tapaa lainata kaverilta. Tässäkin lainassa on mukana virallinen taho auttamassa, että kaikki toimii niin kuin pitää. Vaikka lainaaja on tässä tapauksessa yksityinen henkilö, ei hän ojenna suoraan rahaa kenellekään. Tässä välissä on lainapalvelu, joka huolehtii että kelle laina annetaan ja millä ehdoilla sekä että laina tullaan maksamaan takaisin. Myös lainaaja saa olla päätöksessä mukana. Hän saa joissakin palveluissa jopa päättää kuka tai ketkä saavat hänen rahaansa palvelun kautta lainaan. Lainanantaja saa myös päättää, että ottaako hän lainassa millaisen riskin. Vertaislainassa lainansaaja saa myös yllättäen olla mukana päätöksissä. Joissakin paikoissa hän saa olla mukana päättämässä, että mikä tulee olemaan lainan korko. Jos korko tuntuu liian suurelta, ei hänen ole pakko ottaa lainaa. Lainansaajan pitää yleensä kertoa, että mihin hän tarvitsee vertaislainaa. Sitä ei tarvitse kertoa välttämättä pikavipin tai joustoluoton kohdalla. Kun lainanantaja voi ottaa erilaisia riskejä, vaikuttaa niihin tietysti sekin mitä varten laina otetaan.

Kun tarvitsee vippiä, ei sitä onneksi enää tarvitse pyytää kaverilta tai vaikka vanhemmilta. Jos on jo aikuinen, saa silloin monenlaisia lainoja. Koska niitä on niin paljon, kannattaa ensin hieman vertailla mitä on tarjolla. Tämä kannattaa tehdä silti, vaikka lainaa pitäisi saada nopeasti. Sitten kun saanut tehtyä päätöksen, että mistä lainaa hakee, se etenee todella nopeasti ja rahat ovat jopa hetkessä tilillä.