Vertaislainat

Viime aikoina vertaislainoista on kasvanut yhä suositumpi tapa lainata rahaa. Vertaislainan toimintaperiaate on yksinkertainen: yksityishenkilöt antavat lainaa toisille yksityishenkilöille Suomessa. Toiminnan mahdollistajana ovat eri rahoituslaitokset, jotka tarjoavat alustan lainaamiselle. Suomessa vertaislainaaminen on vasta saamassa jalansijaa, kun ulkomailla se puolestaan on jo vakiinnuttanut asemansa lainamarkkinoilla. Lainan korko vertaislainassa saattaa olla matalampi kuin pikavipeissä, mutta myös poikkeuksiakin löytyy. Siksi on tärkeää, että lainaan tutustutaan tarkkaan ennen sen ottamista..
fellowfinance
fellow finance
Lainamäärät
500 - 15000€
Takaisinmaksuaika
3 - 36kk
Korko
9.62%
Ikäraja
20v

Vertaislaina

Vertaislaina ei ole vielä kovin tunnettu lainamuoto. Se tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että yksityinen henkilö antaa lainaa yksityiselle henkilölle. Tällaista lainaa on annettu kautta aikojen, mutta ihan sitä se ei tarkoita että vipataan esimerkiksi kaverille satasen seteli. Tässä lainansaaja on tuntematon henkilö ja välissä on jokin taho joka huolehtii virallisista asioita lainaamiseen, lainasaamiseen ja sen takaisinmaksuun liittyen. Lainaaja sijoittaa tässä omia varojaan ja saa siitä itselle tuottoja. Tällä tavalla voi saada mukavan määrän rahaa sijoittamansa summan päälle. Vertaislainassa lainaa haetaan ilman pankkeja ja rahoitusyhtiöitä. Vertaislainaa varten ei yleensä tarvita takaajia eikä vakuuksia. Jos lainaa suoraan jollekin rahaa, voi usein käydä niin että ei saa koskaan lainaa takaisin. Kun lainaa rahaa virallisen palvelun kautta, ei siinä ole kuin kohtuullinen riksi mukana. Lainan saa toki takaisin, mutta riksi tulee siitä että kuinka suuren koron sen päälle saa.

Sitä varten, että lainaaminen onnistuu virallisella tavalla, on olemassa vertaislainapalveluita. Ne toimivat siinä lainaajan ja sijoittajan välissä huolehtimassa, että kaikki toimii oikein. Tällaisia palveluita ei ole Suomessa ollut vielä kovin kauaa, joten moni ei siksi ole niihin ehtinyt tutustua. Niitä on tullut Suomenmarkkinoille tähän mennessä jo muutama. Tällä hetkellä sellaisia ovat esimerkiksi Fixura, Lainaaja.fi, AuroraX, Fellow Finance ja Eurovippi. Vertaislaina on laajentunut myös siten, että lainaa voivat saada myös yritykset eivätkä vain yksityiset henkilöt. Yritys voi olla vaikka juuri aloittanut ja tällaisella lainalla pääsee alussa hyvin vauhtiin. Vertaislainaa saavat tietysti myös sellaiset yritykset, joilla on ollut toimintaa jo kauemminkin. Lainaa voi tarvita missä tahansa vaiheessa yrityksen toimintaa. Kun lainaaja on yritys, on lainanmääräkin yleensä paljon enemmän kuin mitä yksityiset henkilöt tarvitsevat. Siksi sitä voi saada kymmeniä tuhansia tällä tavalla, kun on yritys. Suomessa yritykset voivat saada vertaislainaa ainakin Vauraus Suomi Oy -nimisen palvelun sekä Fellow Financen kautta.

Fixura on ehkä Suomen tunnetuin vertaislainapalvelu

Fixura on hyvä esitellä vertaislainapalveluista ensimmäisenä, koska se on ehkä Suomessa tunnetuin vertaislainoja välittävä palvelu. Palvelun lainaehdot sanelee yllättäen lainanhakija eikä lainanantaja. Se tekee tästä vertaislainapalvelusta aika erikoisen. Se voi siksi olla syy siihen, että miksi sieltä saatu laina on niin edullista. Lainojen korko voi olla jopa vain 6 %. Lainaa saa 1000 ja 10 000 euron väliltä. Sen maksamiseen saa aikaa kahdesta viiteen vuoteen. Lainankorkoon voi lainaaja vaikuttaa itse suuresti, koska lainanhakija sanelee lainan ehdot.

Fixura -palvelun lainaajan täytyy olla vähintään 21 vuotta täyttänyt ja yläikäraja on 67 vuotta. Lisäksi täytyy olla suomenkansalainen eikä luottotiedoissa saa olla merkintää. Hakijalla pitää olla myös säännölliset tulot, jotta tiedetään että lainan takaisinmaksu varmasti onnistuu. Eikä lainaa saa, jos ei kerro miksi sitä tarvitsee. Jo tarvitset lainaa, voi tätä vertaislainaa hakea mihin vuorokauden aikaan tahansa. Hakemukset kuitenkin käsitellään Fixura -vertaislainapalvelun aukioloaikoina. Lainaaja voi saada sijoitukselleen tuottoa täällä jopa yli 10 %.

Lainaaja.fi tarjoaa 800 – 6000 euron vertaislainaa

Lainaaja.fi -palvelun kautta onnistuu saada lainaa, jos on täyttänyt vähintään 22 vuotta. Lainaa voi saada väliltä 800 euroa ja 6000 euroa. Maksuaikaa lainalle saa valita kahdesta eri vaihtoehdosta. Ne ovat joko kaksi tai kolme vuotta. Tässäkin lainapalvelussa voi vaikuttaa itse lainan koron määrään. Lainoille maksettavan koron määrä vaihtelee välillä 6-28 %. Lainoja on haettu tämän palvelun kautta jo yli 170 miljoonan edestä.

AuroraX on upouusi vertaislainapalvelu

AuroraX on aloittanut toimintansa vasta vuonna 2017. Heidän kauttaan lainaa voi saada jopa 10 000 euroon asti. Lainan voi maksaa takaisin vuoden ja viiden vuoden väliltä. Sivustolla on laskuri, jonka avulla voi arvioida oman lainantarpeen määrälle sen kokonaiskustannukset. Siinä se nähdään 12 kuukauden laina-ajalle. Kun valitsee laskuriin lainan määrän, näkee mikä on sille todellinen vuosikorko, ensimmäinen lainaerä ja mikä on lainan kokonaiskustannus. Lainaajan täytyy olla vähintään 22-vuotias. Hänellä ei saa olla maksuhäiriöitä. Tässä palvelussa ei tarvita vakituista työtä. Työksi käyvät myös osa-aikainen, koeaikainen tai määräaikainen työ, kunhan on jotain työtä olemassa. Kun haluaa tehdä tänne lainahakemuksen, pitää varata valmiiksi oma IBAN-muotoinen tilinumero sekä voimassa oleva henkilötodistus. Sellainen ei ole ajokortti.

Sivustolta löytyy laskuri myös lainaajia varten. Siihen voi syöttää lainasumman, pisimmän laina-ajan sekä riskitason. Kun nämä täyttää, näkee mikä on arvioitu tuottoprosentti lainalle ja mikä on arvioitu pääoma sijoituksen päätyttyä. Jos esimerkiksi valitsee tällä hetkellä 5000 lainamäärän, viiden vuoden laina-ajalla ja suurimmalla riskitasolla, on arvoitu pääoma sijoituksen jälkeen yli 12 000 euroa. Jos taas valitsee samalle määrälle vain vuoden laina-ajan ja vähimmällä riskillä, on arvoitu pääoma sijoituksen jälkeen sekin kuitenkin yli 5400 euroa.

Fellow Financen kautta korkotuottoa sijoitukselle jopa 12 %

Fellow Finance vertaislaina

Fellow Financen kautta voi saada vertaislainaa 500 ja 15 000 euron väliltä. Sen maksamiseen saa aikaa kahdesta viiteen vuoteen. Lainaajan täytyy olla vähintään 20-vuotias Suomen kansalainen. Lainaa voi saada täältä kiinteällä korolla ja ilman vakuuksia. Sen päälle ei tule sivuston mukaan mitään piilokuluja. Palvelun kautta voivat myös yritykset saada lainaa 5000 – 1 000 000 euron väliltä. Korko on yrityksille alkaen 6 %. Yritykset voivat saada tämän palvelun kautta lainaa jopa ilman reaalivakuuksia. Sijoittaja voi itse valita, että kenelle ja millä ehdoilla lainaa antaa. Hän voi sopia korot ja maksuajat lainanhakijoiden kanssa. Lainasopimuksista saa korkoja ja lyhennyksiä kuukausittain. Niitä voi nostaa aina halutessaan ja tarvittaessa voi myydä osan tai koko lainasalkun pois.

Eurovippi -palvelusta saa lainaa jopa 18-vuotiaana

Yleensä vertaislainan saajan pitää olla vähintään 20-vuotias. Eurovipillä 18 vuotta riittää lainan saamiseen. Sitä saa 20 – 2250 euron väliltä. Laina-aika voi olla aika lyhytkin. Se voi olla vain viikon, mutta myös 90 päivää. Monella muulla ajat lasketaan vuosissa, joten tätä kautta ei muihin verrattuna saa kovin pitkää maksuaikaa. Mutta lainaakin saa normaalia vähemmän, jolloin ei maksuaikaakaan tarvita vuotta tai useampaa vuotta. Lainaa voi hakea mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Usein lainan saa tilillensä jo 15 minuutin kuluessa.

Vertaislainan etuja

Vaikka lainamuotoja on olemassa monenlaisia, vertaislainassa on omat etunsa. Siinä toimitaan aika avoimesti. Joissakin palveluissa pitää kertoa, että miksi lainaa tarvitsee. Myös sijoittaja voi joskus päättää, että kenelle hänen sijoittamansa rahat voidaan lainata. Vertaislainan kautta lainaaminen on turvallista. Jos lainaisi suoraan jollekin, ei olisi ihan varmaa että lainan saa vielä joskus takaisin. Tällä tavalla sen päälle saa vielä varmasti tuottoa. Lainanhakijan kannalta on hyvä se, että monissa palveluissa saa itse olla mukana päättämässä koroista. Ne ovat yleensä parempia kuin monissa muissa lainamuodoissa. Vertaislainojen avulla hyötyvät kaikki. Sijoittaja saa tuottoa ja lainansaaja saa halpaa lainaa. Tässä on kyseessä vanha lainatapa, joka on jalostettu paremmaksi ja nykyaikaan sopivaksi.